Blog Action Day: Fair Trade via je webshop

Eerlijke handel helpt tegen armoede. Dat mag bekend zijn. Maar hoe kunnen webwinkeliers hun steentje bijdragen? Juist: door te handelen. Gewoon doen waar je goed in bent, maar dan met hart voor je medemens. Vandaag is het Blog Action Day, dit jaar in het teken van armoede. Daarom een paar tips, waarmee je je webshop een stukje ‘eerlijker’ kunt maken. Niet uitputtend, maar hopelijk wel inspirerend.

Eerlijke eBay
Fairtrade is interessant. Niet alleen om de sterk stijgende afzetcijfers – de omzet steeg de afgelopen drie jaar met meer dan 20% in Nederland – maar ook als invulling van je MVO-beleid. Consumenten hebben meer en meer aandacht voor eerlijke en duurzame producten. Internetreus eBay zag de kans en startte dit jaar met WorldofGood.com. Een webshop – geen veilingsite dus – met louter ‘groene’ en ‘fairtrade’ producten, gericht op consumenten met een duurzame lifestyle.

Fairtrade in het assortiment
Niet alle webwinkeliers hebben even diepe zakken als eBay. Een eigen assortiment met eerlijke producten is een optie, maar geen 1-2-3-tje. Klein beginnen is natuurlijk makkelijker. Het is de vraag of jouw product als fairtrade variant verkrijgbaar is. Zo ja, dan is dat wellicht een goed idee. Je kunt eenvoudig een eerlijke variant aan een reeds bestaande productgroep toevoegen. Daar zijn geen grote investeringen voor nodig.  (En mochten er geen eerlijke varianten zijn, dan is dat wellicht juist een kans….)

Goededoelen-affiliates
Blijf je liever bij je huidige assortiment, en doe je aan affiliate marketing, dan is het volgende wellicht een optie. Je kunt je webshop aansluiten bij initiatieven als Koopmetjehart.nl of Eengoedezaak.nl. Deze partijen gebruiken affiliatemarketing om fondsen te werven voor goede doelen, naar Amerikaans voorbeeld van iGive.com. Een percentage van de fee gaat richting goede doelen als Oxfam Novib, Stop Aids Now en de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Webshop die hier aan meedoen zijn o.a. Dell, Neckermann en Bol.com.

Zelf doneren
Als je niet aan affiliate-marketing doet, of je programma niet op deze wijze wilt inzetten, dan kun je natuurlijk ook zelf een x-bedrag per aankoop doneren. Je winstmarge neemt daarmee af, maar zie het als een investering in de maatschappij (en je imago). Deze vorm is direct en kan goodwill creëren bij je afnemers. Wees transparant over je donaties, anders gelooft niemand je. Bij mijn weten is deze vorm van doneren nog niet eerder toegepast, dus wie weet kun je er je voordeel mee doen.

Online marktplaats tussen arm en rijk
Met bovenstaande tips kun je een bijdrage leveren aan fairtrade via je webshop en zo helpen om armoede te bestrijden. De tips zijn niet uitputtend. Er zijn vast meer ingangen te bedenken. Terugkomend op eBay, vraag ik me af waarom ze eigenlijk een webshop zijn begonnen en niet hun kernactiviteit inzetten voor een betere wereld. Een online handelsplatform als eBay zou een mooie brug vormen tussen arm en rijk.

Initiatieven als Kiva, MyC4 en eBay’s eigen Microplace – waarover vandaag ook vast een en ander zal worden gepubliceerd – brengen geld richting de derde wereld zonder tussenkomst van banken. Peer-to-peer leningen dus. Het zou mooi zijn als het westen de producten die met dat geld worden geproduceerd ook weer zonder tussenkomst van derden direct van de producent zou afnemen (= meer winst voor de ‘arme’ ondernemer). Lijkt mij een mooie toevoeging op eerder genoemde platforms. Cirkeltje rond.

Blog Action Day 2008
Dit artikel is geschreven in het kader van Blog Action Day 2008. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarmee aandacht wordt gevraagd voor een bepaald onderwerp. Dit jaar is het thema armoede. Bloggers schrijven binnen hun eigen onderwerp en in hun eigen stijl een artikel om aandacht te vragen voor het onderwerp. Bij deze!

3 opmerking over Blog Action Day: Fair Trade via je webshop

  1. Frank

    Hoi Catharina,

    Dank voor je kritische noot. Ik ken deze discussies, vandaar dat ik schreef dat Eengoedezaak ‘wellicht’ een optie zou zijn. Mijn wantrouwen werd wat weggenomen toen ik zag dat de organisatie van Blog Action Day zelf over de Engelse variant publiceerde. Neemt niet weg dat ik mijn scepsis duidelijker had mogen verwoorden. Nou ja, bij deze dan. Hopelijk boden mijn andere fairtrade-opties meer handvatten!

    Groet, Frank

  2. Pingback: Frank Rozendaal » Blog Archive » Blog Action Day ‘09 vraagt aandacht voor “Climate Change”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *