Marketeer wordt webwinkelier – Deel 4: Even geduld a.u.b.

In deze serieblog deel ik mijn ervaringen als startende webwinkelier. Zelfs met meerdere jaren internet (marketing) ervaring belooft het een flinke klus te worden. Ik moet me nu tenslotte ook gaan bezighouden met logistiek, betalingen en inkoop…. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar, en opzet van, de ultieme webshop en deel onderwijl zoveel mogelijk praktijktips. Wish me luck!

Tijd voor een update, want het lijkt alsof er niet veel gebeurt achter de schermen bij BiologischeWijnwinkel.nl. Het tegendeel is waar. Ik ben druk in de weer, maar de shop laat om diverse redenen nog even op zich wachten. Tijdgebrek, een wijncursus en een blauwe ‘verrassingsenveloppe’ zorgen voor vertraging en een geslonken budget. Ben er nu echter wel van doordrongen dat je een webshop er niet zomaar even bij doet, maar de reacties op mijn plannen zijn zo positief dat ik dit plan hoe dan ook zal realiseren!

Wijncursus
Om mijn wijnkennis op te vijzelen heb ik de afgelopen weken een wijncursus gevolgd. SWEN-1 heet ‘ie officieel, Stichting Wijn Educatie Nederland. Doe maar duur. Wel erg nuttig en vooral leuk, want zeg nou zelf: bij welke cursus krijg je 8 wijnen per avond voorgeschoteld? Ik ga SWEN-2 ook doen, na de zomer. Leg je die met goed gevolg af, dan mag je door naar de vinologenopleiding. Wie weet.

Inkoop
Op 11 en 12 april vindt de beurs “Grootse Wijnen, Kleine Importeurs” plaats. Ongeveer 50 kleinere importeurs zijn daar aanwezig. Met sommige heb ik reeds contact, onder andere via het contactformulier op mijn aanstaande biologische wijn webshop, maar ook via de BioVak beurs, waar ik eerder dit jaar was. Aan importeurs geen gebrek. Die inkoop waar ik me eerder druk om maakt komt dus wel goed.

Magento
De kogel is ondertussen ook door de kerk: ik ga mijn shop (laten) bouwen in Magento. Voordat die verdomde blauwe enveloppe op de mat viel had ik al een aantal potentiële bouwers uitgenodigd om een offerte uit te brengen. Op basis van mijn functionele wensen – ik heb alle wensen en eisen omtrent mijn webshop op papier gezet – kreeg ik drie volstrekt uiteenlopende offertes binnen. Bijzonder. Die kogel is dus nog niet door de kerk. Wordt vervolgt.

Waarom Magento? Omdat het systeem standaard beantwoord aan veel, heel veel, van mijn functionele wensen. Zo wil ik bijvoorbeeld een zoekmachinevriendelijke webshop. Magento is wat dat betreft echt top! Ook mijn wens om goed te kunnen filteren op wijnsoort, kleur, type, streek, druif, enzovoorts is voor Magento geen probleem. Ook een belangrijk criterium. Kijk voor grap eens hoe Bol.com filtert. Dat is mijn voorbeeld. Ook top 5 lijstjes, bestellen zonder account en koppeling met Exact Online golden als pluspunt voor Magento.

Niets te zeuren dan? Jawel, over de hosting. Van meerdere mensen hoorde ik dat Magento zwaar is door alle toeters en bellen in het systeem. Ook zou het niet zo heel makkelijk werken (als beheerder) door al die mogelijkheden. Ondertussen heb ik ontdekt dat bepaalde hostingpartijen speciale Magento hostingpakketten aanbieden, dus dat lijkt mij geen onoverkomelijke hobbel. En ach, voor mij hoeft het niet makkelijk te zijn, als mijn gebruikers straks de weg maar vinden naar de lekkerste biologische wijnen!

Social Media
Tot slot, heb ik de eerste stappen gezet op diverse social media platforms. BiologischeWijnwinkel.nl is nu vertegenwoordigd op Twitter, Linkedin, Facebook en Hyves. Het gaat mij nu vooral om rumoer maken, de geruchtenstroom op gang brengen. En wat inkomende links creëren naar mijn eigen webshop, want hoe meer (kwalitatief hoogwaardige) inkomende links, hoe beter. Dus mocht je nog een plekje over hebben op je site….. Wordt beloond met een lekkere fles naar keuze zodra de boel live is!

Meer artikelen uit de serieblog ‘Markeer wordt webwinkelier’
Deel 1: Dromen, denken, doen!
Deel 2: Naar de beurs
Deel 3: Wachtscherm, logo en social media

18 opmerking over Marketeer wordt webwinkelier – Deel 4: Even geduld a.u.b.

 1. Ronald

  Frank,
  Ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt met Magento.
  Ik gebruik bij voorkeur byte.nl voor het hosten van php/mysql sites.
  Hier heb ik goede ervaringen mee. Ook ook het gebied van Magento hebben ze een uitstekende reputatie en visie. Zie http://www.byte.nl/cms/producten/magento

  Als beheerder is Magento niet lastig, je ziet vaak in de praktijk dat mensen te vlug van start willen met Magento zonder dat ze een doordacht plan hebben, en verdwalen in de mogelijke opties van Magento.

  Ps mocht je voor byte kiezen, dan kan ik je korting bieden, daar ik partner ben van byte.

  Groetjes,
  Ronald

 2. Frank Rozendaal

  nogmaals @jasper: ik ben iets te snel geweest met mijn groep op Facebook. Een fanpage is inderdaad beter (Onno wees me daar ook al op). Ik zal de boel daar eens ombouwen. Geeft ook gelijk meer mogelijkheden qua promotie e.d. Dank voor de reminder!

 3. Remi van Beekum

  Klinkt als een leuke, leerzame en interessante zoektocht! Veel succes en ik zal eens kijken of ik ergens een plekje kan vinden om die fles wijn te scoren ;-)

 4. Thomas

  Leuk dat je doorzet!
  Ik kan me voorstellen dat het veel tijd kost. Daarom is een blanco Magento template (zit bij standaard installatie) misschien helemaal niet zo gek. Een klant van ons begint ook zo, want er moet toch een keer geld binnen komen (ze lanceren in 1 keer +10.000 producten).
  Een leuk logo heb je al, dus ik zou qua look and feel nog niet al te veel energie in het uiterlijk steken.
  De Magento installatie is een (paas)eitje. Wat een probleem zou kunnen zijn is dat je hosting provider PHP modules niet aan heeft staan. Maar dit is vaak met een belletje op te lossen. De koppeling met een betaalsysteem is vaak met hulp van diverse fora prima zelf te realiseren.

  Dus misschien een goede tip: eerst geld verdienen, dan de shop uitbreiden, stijlen en verbeteren.

 5. Frank Rozendaal

  @remi @ronald en @thomas dank voor jullie reacties en tips. Daar kom ik weer verder mee! Remi, al een plekje gevonden? Ronald, leuk dat Zoomzio.com. En Thomas, ja dat wilde ik ook doen, simpel starten, snel groeien en dan toeters en bellen gaan toevoegen.

  Fijn paasweekend allemaal!

 6. Pingback: Frank Rozendaal » Blog Archive » Marketeer wordt webwinkelier – Deel 1: Dromen, denken, doen!

 7. Thomas

  Toch nog een bericht over Magento. Ik kom volledig terug op mijn eerdere berichten. De installatie is inderdaad een eitje, maar de rest is verschrikkelijk.
  Het is enorm traag door slecht database ontwerp en verschrikkelijk omslachtige code (voor een lege pagina worden sommige functies 11.000 keer uitgevoerd). Daardoor is maatwerk bijna niet uit te voeren.
  Het importeren van producten hebben we terug kunnen brengen van 3 naar 1 seconde per product (we moeten er 20.000). Terwijl 20.000 producten echt wel binnen 10 sec. on een database kunnen staan.
  Wij stoppen met Magento. Zen-cart is uiteindelijk toch nog een stuk sneller en makkelijker in gebruik. En ondertussen ontwikkelen we onze eigen shop.

 8. Frank Rozendaal

  Zoals gezegd: Magento is vast niet louter hosanna, maar om eerder genoemde redenen (SEO, standaardfunctionaliteit, enz.) blijf ik toch bij mijn keuze voor dat systeem. Ik neem je punten overigens wel mee bij het ontwerp. Dank! Daar kom je alleen in de praktijk achter.

 9. Pingback: Frank Rozendaal » Blog Archive » Marketeer wordt webwinkelier – Deel 3: wachtscherm, logo en social media

 10. Javier Martinez

  @Frank: Leuk om te lezen dat je voor Magento gekozen hebt. Wij hebben toen we begonnen met onze E-commerce/E-fulfillment oplossingen een aantal platformen grondig geanalyseerd en kwamen ook al snel tot de conclusie dat Magento een erg compleet OS platform is.
  Promese is een logistieke dienstverlener uit Breda en we ontwikkelen voor onze klanten webwinkels die volledig gekoppeld zijn met ons logistieke systeem. Bestaande webwinkels zijn ook te koppelen middels het gebruik van XML koppelingen.
  Mocht je vragen hebben over de implementatie van Magento of mocht je in de toekomst behoefte hebben aan het uitbesteden van je fulfillment activiteiten dan hoor ik graag van je.

 11. Pingback: Frank Rozendaal » Blog Archive » Marketeer wordt webwinkelier – Deel 5: Proeven, bouwen, proeven, bouwen!

 12. Elwin

  Dag Frank,
  Leuk en heel herkenbaar verhaal. Zit eigenlijk mijn eigen weg vorig jaar te bekijken. Zelf ook met Magento aan de slag gegaan, maar het raamwerk laten bouwen. Ik heb me met name vergist in de inschatting van “”ff de shop vullen”. Foto’s van wijnflessen maken bleek de lastige discipline in de fotografie…. Zo’n cube is grappig, maar redelijk knutsel. Heel wat uurtjes aan gespendeerd.
  Magento werkt als een trein. Zodra je de teksten en foto’s hebt klaar staan, dan is het vullen echt rammelen met copy/paste. Mogelijkheden legio.
  Als je meer wilt weten kijk dan ff op mijn site/shop, email is ook prima.
  Sterkte in de strijd!
  Elwin

 13. Frank Rozendaal

  @elwin huh, ik had jouw reactie over het hoofd gezien. Sorry. Vandaar deze vertraagde reactie.

  e hebt de foto’s uiteindelijk wel met die Cube gemaakt? Je site ziet er lekker uit; letterlijk en figuurlijk!

 14. Pingback: Frank Rozendaal » Blog Archive » Marketeer wordt webwinkelier – Deel 6: Webshop is live!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *