World Clean Up 2012: grootste schoonmaak ooit dankzij Google Maps en Social Media

Het was mei 2009. Ik zat tot over mijn oren in de duurzame wereld dankzij mijn werk voor de ASN Bank. Ik dacht over alle goede initiatieven inmiddels wel gehoord te hebben, totdat ik onderstaand filmpje op PINC zag, waarin Tiina Urm over haar project “Cleaning Estonia” sprak. Zij had het wilde plan opgevat om in 1 dag heel Estonia te ontdoen van zwerfvuil. Het is haar gelukt.

Dankzij slimme inzet van Google Maps en sociale media wisten zij en haar vrienden het hele land in beweging te brengen. Ik heb dit voorbeeld vaak gebruikt in presentaties als voorbeeld hoe je een groep gelijkgestemden kunt mobiliseren, maar ik moet mijn presentaties aanpassen. Tiina en haar collega’s gaan het namelijk ietsjes groter aanpakken met Let’s do It: World Cleanup 2012. Jawel, de hele wereld krijgt een grote schoonmaakbuurt. En Google Maps, sociale media en smartphones gaan het doen.

Map the Waste
Het idee van World Cleanup is simpel. Eerst moet het illegale vuil in kaart worden gebracht. Illegale dumpplaatsen komen letterlijk op een Google Map te staan en het zijn jij, ik en de rest van de wereld die dat gaan doen met onze smartphone. Via de site kan je een app downloaden voor je iPhone of Android toestel. Deze tool zorgt ervoor dat je foto’s van een illegale dumpplaats wordt voorzien van geotags. Zodoende wordt het vuil wereldwijd in kaart gebracht en op basis van de coördinaten kunnen straks de lokale en regionale schoonmaakteams aan de slag.

Schoonmaak community
Onlangs vond de aftrap plaats, offline via een congres. Op dat congres werden ideeën, kennis en ervaringen uitgewisseld en werd de “crowd” geënthousiasmeerd. Er werd ook veel aandacht besteedt over de inzet van social media. Hoe gebruik je die en hoe creeert World Cleanup ook online een schoonmaakgolf. Slim, want de wereld schoonmaken doe je natuurlijk niet in je eentje. Daar heb je de vrienden van vrienden voor nodig, de buren van je buren, de straat naast jouw straat, de stad naast jouw stad, etc. De organisatie bestaat uit een centraal team en vele lokale teams op alle continenten van de wereld. (Op Trouw.nl/groen staat trouwens een leuk interview met de Nederlandse Jacqueline Slenders die bij dat congres aanwezig was.)

Momenteel wordt de diverse kanalen (Twitter, Facebook, YouTube) vooral gebruikt om te laten zien dat de community groeit en dat er her en der mensen opstaan, kortom als bewijs dat het broeit. Reuring maken en miljoenen mensen op de been brengen. Tussen 24 maart en 25 september zullen wereldwijd schoonmaakacties worden gehouden. Volgens de organisatoren ligt er her en der 100 miljoen ton afval. De grootste schoonmaak community ter wereld gaat dat opruimen.

Het klinkt ongelooflijk, maar ik geloof dat ze een heel eind gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *