Virtueel boeren is hot!

Mocht het je ontgaan zijn, ik organiseer ook dit jaar weer de open dagen bij een kleine tweehonderd biologische boeren in Nederland. Lekker naar de Boer is komende weekend en dan kun je met eigen ogen zien met hoeveel liefde en passie die boeren te werk gaan. Door dit project ben ik nogal in boerensferen, dus het kan aan mij liggen, maar ik zie ook steeds meer virtueel geboer, zoals online boerengames en heuse online tuintjes en boerderijen, dus sites waar je ‘echt virtueel’ kunt boeren. Ja, boeren zijn hot, ook online!

Die games zijn leuk – Farmville kennen we allemaal – en sommigen doen zelfs aan biologisch boeren, maar dat virtueel boeren, ook wel ‘remote farming’, dat is echt super. Het dicht de kloof tussen de akker en je bord op een moderne manier. Hier wat mooie voorbeelden.

De eerste: Le Verdure Del Mio Orto
Deze Italiaanse bioboer zag als eerste het virtuele gat in de markt. Ik heb dit project vaak als voorbeeld gebruikt (uit 2009!) en het blijft fantastisch. Je geeft aan op hoeveel vierkante meter je wilt boeren. Het systeem rekent uit hoeveel je dat kost en wat de verwachte opbrengst is, dus voor hoeveel personen. Vervolgens kun je je wortels, kolen en sla via een supermooie interface je virtuele tuin in slepen. De groenten ploppen op je scherm de grond in.

En nu komt het mooiste van alles: de boer gaat jouw teeltplan in het echt uitvoeren en je kunt gedurende het seizoen ‘echt’ (laten) oogsten! En als je wilt zien hoe alles groeit en bloeit, dan houdt de echte boer – tegen betaling uiteraard – een fotodagboek voor je bij! Voor € 39 regelt ‘ie ook nog een vogelverschrikker, zo’n echte, met strohoed. Geweldig! Boeren zonder vies te worden, maar wel met echte groeten uit je eigen tuin. Virtueel geteeld, maar het zal er niet minder om smaken. Ook ideaal voor stadsmensen zonder tuin.

MyFarm: community growing
Aan de overkant van de Noordzee pakket de Engelsen het virtueel boeren, natuurlijk, op hun eigen manier aan. Daar kregen 10.000 consumenten een stem in een echt boerenbedrijf. De deelnemers van MyFarm discussiëren over de gang van zaken op de boerderij en maken beslissingen via maandelijkse stemmen. De community bepaald dus welke gewassen er worden geteeld, wanneer er wordt geoogst en welke machines er worden aangekocht.

Via blogs, Twitter en webcams wordt de community op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen op de boerderij. De RamCam, een webcam gemonteerd aan de hoorn van een ram, geeft je een prima indruk hoe het er aan toe gaat op de boerderie….

 

Grow the Planet: online moestuin en ruilplaats voor groenten
In Amerika biedt Grow the Planet mensen met een moestuin een online community: je kunt je eigen moestuin online zetten. Je moet dus zelf grond of een balkon hebben. Anderen kunnen daarop reageren en kunnen je tips geven. De wet verbiedt om de geteelde groenten te verkopen, maar geen probleem, ruilen mag wel. Dat kan ook online. Dit platform ziet er supergelikt uit, laat dat maar aan die Amerikanen over, en je kunt je tuintje zelfs via de smartphone beheren!

More to come……: Farmhopping
Vandaag las ik dat ze in Hongarije bezig zijn met Farmhopping. Via dit platform kunnen consumenten deels eigenaar worden van boerderijen en hun eigen boerderij managen via het internet. Ik ben heel benieuwd! Klinkt als ‘de vruchten plukken’ van je investering…. In de gaten houden dus!

Weet jij nog meer mooie voorbeelden? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *